sâmbătă, 7 mai 2011

TEMA 6: Experiment stiintific "Linia orizontului"

     Ce este de fapt ceea ce numim ,,linia orizontului"? 

Linia orizontului este locul din spatiu in care pamantul si cerul se intalnesc.

     Cat de departe este acea linie?

Am mai auzit expresia ca linia orizontului este la distanta ,,infinita" fata de noi. Nu este chiar asa... O casa aflata la orizont fata de noi se afla la distanta... vom vedea in cele ce urmeaza. Toata lumea stie ca Pamantul este sferic. Privind dintr-un loc neted, o campie, vom putea vedea lucrurile pana cand curbura Pamantului nu ne va mai permite sa vedem mai departe. Putem duce o dreapta tangenta la marele cerc care este Pamantul, o dreapta care porneste de la nivelul ochilor nostri. Punctul de tangenta al dreptei la Pamant este chiar linia orizontului.  



sâmbătă, 30 aprilie 2011

TEMA 5:Lucrare de laborator

Titlul lucrarii: Determinarea indicelui de frecare pentru apa (n)
 Materiale folosite: -pahar de plastic transparent ;  
                            -borcan de sticla ;
                            -apa ;
                            -linie ;
                            -carioca ;
                            -calculator ; 
                            -vas apa de rezerva .

Surse de erori:-elevii pot avea defecte de vedere;
                      -privirea elevului neperpendiculara pe gradarea riglei a determinat citirea incorecta a acesteia;
                      -erori de calcul in prelucrarea datelor;
                      -lipsa apei in prelucrarea valorilor;
                      -forma conica a paharului a influentat determinarea ca precizie a adancimii aparente ;
                      -lipsa unui obiect (marker) pentru gradarea paharului.

TEMA 4: SISTEMUL SOLAR

    Sistemul solar este alcătuit din Soare și ansamblul de corpuri cerești legate de acesta prin forța gravitațională: cele opt planete, cei 162 de sateliți naturali ai acestora, cinci planete pitice, și alte corpuri mai mici (care includ asteroizi, meteoriți, comete, praf, obiectele centurii Kuiper etc.). În centru se află Soarele, iar obiectele cosmice specificate orbitează în general în jurul acestuia.
Pluto a fost considerată cea de-a noua planetă a sistemului solar, până când Uniunea Astronomică Internațională i-a schimbat statutul din planetă în planetă pitică.În sens general, o stea împreună cu alte obiecte cerești ce gravitează în jurul său se numește sistem stelar, termenul "solar" referindu-se strict la steaua numită "Soare" (din lat. Sol).
     În cadrul galaxiei noastre, Calea Lactee, sistemul solar se află pe unul din brațele exterioare, numit Brațul Orion sau „pintenul local”, într-o regiune cu o densitate de materie relativ mică, lucru care se presupune că a avut efecte benefice asupra apariției vieții pe Pământ. Soarele împreună cu întregul sistem solar se află într-o mișcare de revoluție în jurul centrului galaxiei, aflat la o distanță de 25.000—28.000 ani-lumină (aproximativ jumătate din raza galaxiei), cu o perioadă de revoluție de aproximativ 225-250 milioane de ani (anul galactic al sistemului solar). Viteza de deplasare pe această orbită circulară este de aproximativ 220 km/s, iar direcția este orientată spre poziția actuală a stelei Vega.

joi, 7 aprilie 2011

Tema 2: FORTA DE FRECARE




Tema 3: NEWTON

                                                           Isaac Newton

Isaac Newton (n. 4 ianuarie 1643, Woolsthrope, Grantham, d. 31 martie 1727, Kensington, Londra) a fost un renumit om de știință englez, matematician, fizician și astronom, președinte al Royal Society. Isaac Newton este savantul aflat la originea teoriilor științifice care vor revoluționa știința, în domeniul opticii, matematicii și în special al mecanicii. În 1687 a publicat lucrarea Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, în care a descris Legea atracției universale și, prin studierea legilor mișcării corpurilor, a creat bazele mecanicii clasice. A contribuit, împreună cu Gottfried Wilhelm von Leibniz, la fondarea și dezvoltarea calculului diferențial și a celui integral. Newton a fost primul care a demonstrat că legile naturii guvernează atât mișcarea globului terestru, cât și a altor corpuri cerești, intuind că orbitele pot fi nu numai eliptice, dar și hiperbolice sau parabolice. Tot el a arătat că lumina albă este o lumină compusă din radiații monocromatice de diferite culori.
Newton a fost un fizician, înainte de toate. Laboratorul său uriaș a fost domeniul astronomiei, iar instrumentele sale geniale au fost metodele matematice, unele dintre ele inventate de el însuși. Newton nu s-a lăsat antrenat de latura pur astronomică și matematică a activității sale, ci a rămas de preferință fizician. În aceasta constă neobișnuita tenacitate și economia gândirii sale. Până la Newton și după el, până în timpurile noastre, omenirea n-a cunoscut o manifestare a geniului științific, de o forță și o durată mai mare.
Newton a fost primul care și-a dat seama de aceasta. Spencer ne comunică următoarele cuvinte ale lui Newton, rostite cu puțin timp înaintea morții sale: "Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe malul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele mai colorate decât de obicei, sau o scoică roșie, în timp ce marele ocean al adevărului se întinde necunoscut în fața mea."

În fizică:

  • Unitatea de măsură a momentului forței: un newton-metru, cu simbolul Nm, reprezintă forța de 1 newton aplicată unui suport perpendicular pe o axă și aflat la o distanță de 1 metru de acea axă.
  • Tubul lui Newton, folosit pentru demonstrarea că în vid obiectele de masă diferită cad cu aceeași viteză.


Tema 1: MISCAREA CIRCULARA UNIFORMA

TEMA 1:
MIȘCAREA CIRCULARĂ UNIFORMĂ (M.C.U)

I: Definiție:
    Mișcarea in care mobilul se deplasează pe un cerc și își repetă identic după un anumit interval de timp,se numește mișcare circulară uniformă.

  Ex.: -varful acului de la ceas;
         -electron in atom.  
II: Elementele mișcării:
-perioada=T=intervalul de timp in care mobilul efectueaza o rotație completă;
[T]SI=1s
-frecvența υ (miu) – numărul de rotații complete efectuate de mobil în unitatea de timp;
-viteza unghiulară omega este egală cu viteza pe care o are mobilul in deplasarea sa pe cerc în funcție de unghiul de la central cercului